CategoriesDrugie śniadania Śniadania

Kokosowe belriso z wiśniami i gorzką czekoladą

Nie masz pomysłu na drugie śniadanie w słodkiej wersji?

Mam dla Ciebie szybki przepis, który zasmakuje całej rodzinie. Belriso możesz przygotować w wersji z dowolnymi owocami, jednak dodatek kwaśnych wiśni 🍒 sprawdza się tutaj idealnie. Przepis jest bardzo prosty, więc śmiało możesz przygotować go wspólnie z dziećmi – pamiętaj, że wspólne przygotowywanie posiłków kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe Twojego dziecka, które zaowocują lepszymi wyborami żywieniowymi w przyszłości 😊.

Kokosowe belriso z wiśniami i gorzką czekoladą.

Składniki (4 słoiczki):

  • 100g ryżu (najlepiej arborio)
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego
  • 2 łyżeczki słodzidła (erytrytol / miód / cukier)
  • 200g wiśni mrożonych bez pestek
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 85%

Przygotowanie:

  1. Do rondelka dodać mleko, dowolne słodzidło (jeżeli nie przepadacie za słodkim, możecie pominąć) całość dokładnie wymieszać i gotować, aż do napęcznienia i miękkości ryżu. Ważne, żeby nie doprowadzić ziaren do rozgotowania.
  2. W czasie gotowania ryżanki, na malutkiej patelni podsmażyć wiśnie z dodatkiem słodzidła.
  3. Wiśnie gotować chwilę, do czasu, aż puszczą sok.
  4. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania żelu. 
  5. Gotowy ryż wymieszać z jogurtem kokosowym, a następnie przełożyć do słoiczków.
  6. Na ryż wyłożyć wiśnie i zetrzeć gorzką czekoladę.

Tak przygotowane słoiczki możesz pod zamknięciem przechowywać w lodówce do 3 dni. Przepis świetnie sprawdza się, jeżeli nie masz czasu na codzienne przygotowywanie nowych posiłków. Przygotuj kilka słoiczków i ciesz się zdrową przekąską przez dłuższy czas 🍒 🥥.

Jeżeli wymyślanie codziennych posiłków sprawia Ci trudności, skorzystaj z przygotowanej przeze mnie oferty indywidualnych jadłospisów i ciesz się zdrową i smaczną dietą dostosowaną do potrzeb żywieniowych i stanu zdrowia Twojego organizmu 📩💻.