CategoriesKanapki Śniadania

Chrupiąca bagietka śniadaniowa z guacamole i sadzonym jajkiem

proste i zdrowe posiłki

Najprostszy przepis na klasyczną, chrupiącą bagietkę śniadaniową! 🥖 Dzięki pieczeniu z użyciem pary wodnej skórka waszej bagietki będzie idealnie chrupiąca 🤤. Bagietkę możesz podać na wiele sposobów ze swoimi ulubionymi dodatkami. 

proste i zdrowe posiłki
Bagietka z guacamole, rukolą i jajkiem sadzonym.

Składniki (1 bagietka):

Bagietka:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5g suchych drożdży lub 20g świeżych
  • 200 ml ciepłej wody

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • kawałek papryczki chilii
  • sok z limonki
  • świeża kolendra

Dodatki: 

  • garść rukoli
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach lub tartego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszaj z wodą i cukrem, całość pozostaw na ok.10 minut.
  2. Do gotowych drożdży dodaj mąkę i sól. Składniki dokładnie zagnieć, aż do uzyskania zwartej, elastycznej kulki (ciasto może się lekko kleić, ale to normalne 😊).
  3. Takie ciasto pozostaw pod przykryciem na ok.1h.
  4. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, zagnieć jeszcze przez chwilę, a następnie uformuj bagietkę.
  5. Bagietkę możesz przeciąć z jednej strony ostrym nożykiem.
  6. Piecz na blaszce wyłożonej papierem w 200st.C przez ok.25-30 minut.
  7. Na dno piekarnika wyłóż formę z gorącą wodą, aby nadać skórce chrupiącego efektu.
  8. Przygotuj guacamole: w miseczce wymieszaj awokado, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, papryczkę chili, kolendrę. Całość dopraw solą i sokiem z limonki.  
  9. Jajka rozbij na patelni z dodatkiem masła i smaż do czasu ścięcia białka. 
  10. Bagietkę przekrój, posmaruj guacamole, dodaj rukolę, parmezan i jajko sadzone. 

Jeżeli wymyślanie codziennych posiłków sprawia Ci trudności, skorzystaj z przygotowanej przeze mnie oferty indywidualnych jadłospisów i ciesz się zdrową i smaczną dietą dopasowaną do potrzeb żywieniowych i stanu zdrowia Twojego organizmu 📩💻.