Najprostszy przepis na klasyczną, chrupiącą bagietkę śniadaniową! 🥖 Dzięki pieczeniu z użyciem pary wodnej skórka waszej bagietki będzie idealnie chrupiąca 🤤. Bagietkę możesz podać na wiele sposobów ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Składniki (1 bagietka):
Bagietka:
- 350g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5g suchych drożdży lub 20g świeżych
- 200 ml ciepłej wody
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- kawałek papryczki chilii
- sok z limonki
- świeża kolendra
Dodatki:
- garść rukoli
- 2 łyżki parmezanu w płatkach lub tartego
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z wodą i cukrem, całość pozostaw na ok.10 minut.
- Do gotowych drożdży dodaj mąkę i sól. Składniki dokładnie zagnieć, aż do uzyskania zwartej, elastycznej kulki (ciasto może się lekko kleić, ale to normalne 😊).
- Takie ciasto pozostaw pod przykryciem na ok.1h.
- Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, zagnieć jeszcze przez chwilę, a następnie uformuj bagietkę.
- Bagietkę możesz przeciąć z jednej strony ostrym nożykiem.
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem w 200st.C przez ok.25-30 minut.
- Na dno piekarnika wyłóż formę z gorącą wodą, aby nadać skórce chrupiącego efektu.
- Przygotuj guacamole: w miseczce wymieszaj awokado, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, papryczkę chili, kolendrę. Całość dopraw solą i sokiem z limonki.
- Jajka rozbij na patelni z dodatkiem masła i smaż do czasu ścięcia białka.
- Bagietkę przekrój, posmaruj guacamole, dodaj rukolę, parmezan i jajko sadzone.
Jeżeli wymyślanie codziennych posiłków sprawia Ci trudności, skorzystaj z przygotowanej przeze mnie oferty indywidualnych jadłospisów i ciesz się zdrową i smaczną dietą dopasowaną do potrzeb żywieniowych i stanu zdrowia Twojego organizmu .