Nie masz pomysłu na drugie śniadanie w słodkiej wersji?
Mam dla Ciebie szybki przepis, który zasmakuje całej rodzinie. Belriso możesz przygotować w wersji z dowolnymi owocami, jednak dodatek kwaśnych wiśni sprawdza się tutaj idealnie. Przepis jest bardzo prosty, więc śmiało możesz przygotować go wspólnie z dziećmi – pamiętaj, że wspólne przygotowywanie posiłków kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe Twojego dziecka, które zaowocują lepszymi wyborami żywieniowymi w przyszłości
.

Składniki (4 słoiczki):
- 100g ryżu (najlepiej arborio)
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki jogurtu kokosowego
- 2 łyżeczki słodzidła (erytrytol / miód / cukier)
- 200g wiśni mrożonych bez pestek
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 4 kostki gorzkiej czekolady 85%
Przygotowanie:
- Do rondelka dodać mleko, dowolne słodzidło (jeżeli nie przepadacie za słodkim, możecie pominąć) całość dokładnie wymieszać i gotować, aż do napęcznienia i miękkości ryżu. Ważne, żeby nie doprowadzić ziaren do rozgotowania.
- W czasie gotowania ryżanki, na malutkiej patelni podsmażyć wiśnie z dodatkiem słodzidła.
- Wiśnie gotować chwilę, do czasu, aż puszczą sok.
- Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania żelu.
- Gotowy ryż wymieszać z jogurtem kokosowym, a następnie przełożyć do słoiczków.
- Na ryż wyłożyć wiśnie i zetrzeć gorzką czekoladę.
Tak przygotowane słoiczki możesz pod zamknięciem przechowywać w lodówce do 3 dni. Przepis świetnie sprawdza się, jeżeli nie masz czasu na codzienne przygotowywanie nowych posiłków. Przygotuj kilka słoiczków i ciesz się zdrową przekąską przez dłuższy czas
.
Jeżeli wymyślanie codziennych posiłków sprawia Ci trudności, skorzystaj z przygotowanej przeze mnie oferty indywidualnych jadłospisów i ciesz się zdrową i smaczną dietą dostosowaną do potrzeb żywieniowych i stanu zdrowia Twojego organizmu 📩💻.