Wznieś swoją owsiankę na wyższy poziom!
Masz dość nudnych owsianek? Sprawdź kilka tricków, jak wzbogacić jej smak i zapewnić dłuższe uczucie sytości 🌟!
- Jogurt Power: Dodaj do owsianki kremowy jogurt naturalny lub roślinny, a dla extra białkowego kopnięcia wybierz jogurt typu skyr! Taka owsianka na pewno będzie sycić na dłużej.
- Mix Superfoods: Nasiona, pestki, orzechy, siemię lniane, mak – idealne źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Mój faworyt to mak, bo 100g dostarcza aż 1448 mg wapnia!
- Budyniowy Hit: Marzysz o kremowej konsystencji? Dodaj odrobinę budyniu w proszku! Pamiętaj tylko o wyborze wersji bez dodatku cukru! 🍚

Jeżeli został Ci jeszcze mak po świątecznych przygotowaniach makowca to mam idealny przepis na jego wykorzystanie!
Składniki [1 porcja]:
- 180 ml mleka lub napoju roślinnego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 płaską łyżkę budyniu waniliowego bez cukru
- 1 płaską łyżeczkę słodzidła (miód/erytrytol)
- 1 łyżkę maku
- 1/2 opakowania jogurtu skyr lub innego jogurtu wysokobiałkowego, naturalnego
- 100g mrożonych wiśni
- 1/3 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki słodziła (miód, erytrytol)
Przygotowanie:
- Do rondelka dodaj mleko, płatki, budyń, słodzik i mak. Całość wymieszaj i gotuj kilka minut, aż do napęcznienia.
- Gotową owsiankę wymieszaj z jogurtem wysokobiałkowym.
- Wiśnie ze słodzidłem podgrzewaj w garnuszku kilka minut, aż do puszczenia soku, następnie dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji żelu.
- Gotową owsiankę wyłóż na miseczkę i dodaj wiśnie.
Jeżeli wymyślanie codziennych posiłków sprawia Ci trudności, skorzystaj z przygotowanej przeze mnie oferty indywidualnych jadłospisów i ciesz się zdrową i smaczną dietą dopasowaną do potrzeb żywieniowych i stanu zdrowia Twojego organizmu 📩💻.